Het opladen van een volledig elektrische of plug-in hybride Land Rover of Jaguar is nog nooit zo eenvoudig geweest. Hier geven we u alle informatie die u nodig heeft om optimaal te kunnen laden.
Wat vindt u terug op deze pagina
Waar kan ik laden?
Het zoeken naar een laadstation behoort tot het verleden. Tegenwoordig kun je overal opladen: thuis, op het werk of op openbare plaatsen. Thuis of op kantoor opladen is eenvoudig en comfortabel maar ook onderweg kan u via de vele apps de dichtstbijzijnde laadpaal, het type stekker en alle andere informatie vinden. Via een eenvoudige laadpas heeft u toegang tot een groot netwerk van openbare laadstations.
Bij de aankoop van een wagen is thuis laden de meest belangrijke en comfortabele manier van laden. Om thuis veilig en snel te laden is het aangeraden om een laadpunt met een groter vermogen te installeren. Is het niet mogelijk om een laadpaal te installeren wegens plaatsgebrek? Geen nood, u kan uw wagen ook opladen met een standaard huishoudelijk stopcontact. Het enige nadeel hiervan is dat het opladen iets langer zal duren.
Tip! Gebruik indien mogelijk de daltarieven, zo bent u voordeliger af.
Op heel wat publieke plaatsen zal u laadstations aantreffen. Voor de meeste laadpunten is een eigen kabel vereist. Deze kabel wordt standaard bij uw wagen meegeleverd.
U kan zowel opladen bij oplaadpunten met wisselstroom als bij oplaadpunten waar ze snelladers op gelijkstroom gebruiken. Uw eigen kabel heeft u in dit laatste geval niet nodig.
Heel wat aanbieders…
Op de markt zijn er ondertussen al heel wat aanbieders van laadpalen die een uitgebreid netwerk binnen Europa aanbieden. Maar om het laden voor jou gemakkelijk te maken, hoeft u hiermee geen rekening te houden. Dankzij het roaming akkoord van de EU, kan u met gebruik van een eenvoudige laadpas gemakkelijk laden op alle openbare plaatsen.
Opladen op het werk is een win-winsituatie op het gebied van tijd en eenvoud. Terwijl u aan het werk bent, laadt uw wagen efficiënt op.
Bovendien wordt deze infrastructuur vaak door de werkgever ter beschikking gesteld, net omdat E-mobility fiscale voordelen biedt.
Laadkabels: Hoe kan ik laden?

laden via huishoudelijk stopcontact (Modus 2)
De meeste elektrische wagens kunnen via het huishoudelijk stopcontact opgeladen worden. In België gaat het hierbij om éénfasig laden met wisselstroom op 230V. Dit type laden noemt laden met Modus 2.
Omdat huishoudelijke stopcontacten niet ontworpen zijn om regelmatig en gedurende lange tijd belast te worden met een hoge stroom, is er bij de laadkabel een stroomregeling voorzien. Dit zorgt ervoor dat de elektrische kabels niet overbelast worden, maar betekent tevens dat het laden wel langer kan duren.
Bovendien moet het stopcontact aan 3 eisen voldoen:
- De elektrische installatie in haar geheel en het stopcontact in het bijzonder moeten in goede staat zijn.
- Het stopcontact moet een aarding hebben.
- Bij een beperkt aantal elektrische voertuigen is ook een zogenaamde “nulgeleider” vereist.
Om uw auto met een stopcontact voor huishoudelijk gebruik op te laden kan deze kabel afzonderlijk worden aangeschaft.
Laden via laadpaal of thuisladers (Modus 3)
Wie laden via het stopcontact te traag vindt gaan, kan dus best opteren voor een laadpaal of wallbox.
Om veilig en sneller te laden met hogere stromen, is mode 3 of AC laden ontwikkeld. De auto wordt dan opgeladen met wisselstroom. Via een in de auto ingebouwde lader wordt de wisselstroom omgevormd naar gelijkstroom, zodat de batterij kan worden opgeladen. De continue communicatie tussen het laadpunt en de elektrische wagen, zorgt voor een veilig laadproces en laadt de elektrische wagen ongeveer 60% sneller op.
Het is ook mogelijk om een driefasige thuislader te installeren dat 11kW tot 22kW kan leveren. Maar zowel uw woning als de wagen moet dit kunnen toelaten.


DC laden (of snellaadpunt)
De snelste manier om onderweg op te laden. De snelladers op gelijkstroom (DC – Direct Current) hebben hun eigen kabels, u hoeft de laadkabel van uw auto dus niet te gebruiken. De accu is dan binnen een halfuur tot 80% opgeladen. De productie en installatie van DC laders brengt wel een hogere kost met zich mee. Installeert u uw eigen laadpaal, dan gaat de voorkeur vrijwel altijd uit naar AC laden.
Laadkaarten: Hoe betaal ik?

Hoewel sommige laadpunten gratis kunnen worden gebruikt, werken de meeste laadpalen via handige betaalmethoden, zoals mobiele apps, lidmaatschap of een contactloze bankpas. De oplaadkosten bestaan doorgaans uit een combinatie van een starttarief, oplaadtijd (kosten per uur) en/of de hoeveelheid verbruikte energie (kosten per kWh).
Maak kennis met PlugSurfing. Met de laadpas & app van Plugsurfing heeft u toegang tot Europa’s grootste en meest geüpdate netwerk van laadpalen. Er zijn laadpunten in meer dan 38 landen en ook in België zijn er heel wat. Deze krijgt u bij de levering van uw wagen eveneens mee.
U bent niet gebonden aan een abonnement en de tarieven zijn uiterst transparant. In de handige app ziet u meteen waar u kan opladen in de buurt en ook reserveren is mogelijk.
Elektrisch laden was nog nooit zo makkelijk! Meer weten?
Laadkosten: Waar hou ik rekening mee?
De kost van een laadpaal
Een aantal bepalende factoren waarmee je rekening moet houden:
- Type laadpaal (paal met één of twee laadpunten)
- Functionaliteit, kwaliteit en constructie van de laadpaal
- Aansluiting van de laadpaal rechtstreeks op het distributienet of achter een bestaande aansluiting
- Aansluitkosten en kosten voor een netuitbreiding of -aanpassing
- Kosten voor de installatie van de laadpaal
- Jaarlijkse exploitatie- en energiekosten
De laadkost
Dat hangt uiteraard af van verschillende factoren zoals jouw wagenmodel, gemiddelde snelheid, rijstijl, filevorming en de buitentemperaturen (airco / verwarming).